Wednesday 11 June 2014

RESEPI ROTI KOK

Aktiviti 'cooking with kids' dan resepi kanak-kanak dan sekaligus menjadi resepi kegemaran keluarga adalah roti kok.Biasanya kita ibu-ibu mesti beli roti untuk simpanan keluarga.Tup-tup dah sampai tarikh luput,kadangkala tak bersentuh roti tu...mungkin kadang-kadang tak sempat makan.Apa-apa pun sekarang saya dah jumpa cara untuk mengelakkan pembaziran roti.Projek dengan anak saya kali ini saya namakan PROJEK ROTI EXPIRED

Membuat roti kok dapat memanjangkan hayat roti anda.Resepinya sangat senang.Panggil si kecil buat bersama anda.Ini antara aktiviti homeschool dan mereka dapat belajar banyak perkara.Jom tengok sikit rupa roti kok yang dikomersilkan

Banyak dijual di kedai-kedai runcit dan di luar bandar
RESEPI ROTI KOK
Bahan-bahan

1-Roti (sebanyak mana yang anda nak selamatkan dari dibuang)
2-Mentega atau margerin mengikut selera anda
3-Gula

Cara membuatnya
1-Potong roti kepada 4 bahagian.Sebab senang dimakan.Orang kata bite-size
2-Sapu marjerin dan tekapkan ke dalam gula.
3-Susun pada dulang pembakar.dan bakar pada suhu 180darjah selama 20minit

Kakak yang rajin


Bersungguh-sungguh
Dalam aktiviti ini anak-anak akan bermain.Tumpahkan gula?itu biasa.Biarlah dia belajar.Dia akan ingat dan berimaginasi.Selalunya aktiviti sebegini merenggangkan mereka dengan tv dan tab,tapi mengeratkan hubungan dengan anda.

Selamat mencuba

1 comment:

  1. roti kok yang di gambar tu dibuat dari roti segar bukan roti basi. harap maklum. AL FAYYADH

    ReplyDelete