Wednesday, 16 April 2014

Cooking with kid

Assalamualaikum,setiap hari di rumah bersama anak saya akan usahakan supaya ada aktiviti untuk anak saya.Sebab saya seorang WAHM jadi saya juga mengambil inisiatif untuk membuat aktiviti  supaya anak saya tak terlalu dibiar melopong tengok TV mahupun gajet.Sehabis usaha,saya akan ajak dia membuat apa-apa sahaja aktiviti.

Disebabkan saya lihat dia boleh fokus dan kacau-kacau tepung,jadi pada hari itu aktiviti kami adalah memasak puding karamel.Dengar macam susahkan?Kami guna tepung premix je.Sebab budak-budak yang buat.Jadi petang tu saya ajak anak saya, "Jom kacau-kacau hari ni nak tak?Kita buat puding karamel macam ni".Saya tunjukkan gambar kotak."NAK,NAK,NAK!".Spontan dia jawab.



Dua barang ni je yang kita perlukan.Premix puding karamel dan 1L susu

 Dalam setiap pek puding karamel ada 2 sachet tepung premix.Mula-mula saya bagi je bekas besar untuk anak saya.Masukkan tepung.Biar dia kacau olok-olo dulu.


Chef cilik di dapur
Kemudian masukkan susu 1L,dengan sabar saya bagi dia kacau sampai sebati.Alhamdulillah dia berjaya buat.Kemudian saya bantu masak adunan tadi hingga mendidik dan memekat sedikit.Tuang ke dalam bekas yang anda suka.Sejukkan dan masukkan ke dalam peti ais.Apabila puding karamel sudah mengeras, masukkan gula karamel yang terdapat dalam kotak ini ke atas puding.

Saya bukan hanya ada seorang anak.Dibelakang kamera tu tengah bersilat ibu sambil dukung second baby saya yang 8kilo tu.Letih nak buat aktiviti simple macam ni..adus!Rela ku korban...

Tips:
Untuk membuat aktiviti memasak bersama anak,sebenarnya bukan kita bersungguh-sungguh nak anak kita pandai masak.Cuma kita nak isi waktu dia dengan aktiviti-aktiviti yang boleh meransang daya fikir,fine motor skill dan lain-lain.Yang anak saya buat hanyalah mengacau premix sahaja.Yang lain kita bantu dia,dan tunjukkan hasil apa yang diusahakannya supaya dia lebih terinspirasi dan kreatif.

You dont have to start from scratch.Guna tepung premix untuk menjimatkan masa anda dan anak.Aktiviti lebih ringkas dan menyeronokkan.Selamat mencuba

Premix puding karamel yang saya gunakan
Nak beli dan cuba memasak puding untuk berbuka atau bersama anak?Boleh beli di www.littlemunas.com



Sunday, 13 April 2014

Kanak-kanak di masjid

Saya sangat suka bawa sekeluarga ke Masjid Bukit Jelutong di Shah Alam.Semalam saya menonton rakaman halaqah di sana.

Suasana masjid sangat selesa.Saya bawa bersama anak lelaki yg berusia 3 bulan dan anak perempuan~3tahun.

Ruang solat perempuan ada di tingkat atas,lengkap dengan tandas dan tempat wudhu,jadi jika batal wudhu,tak perlu turun ke bawah dan berwudhu lagi.Bagi yang kurang tenaga berjalan.Eskalator juga disediakan untuk ke ruang solat wanita.

Jika nak bersolat di bawah,ruang solat juga disediakan.Saya selimutkan baby saya kalau didalam masjid.Sebab nyaman aircond.

Sebab ia sangat luas.Di sekita kaki lima,ruang2 solat terdapat LCD tv yang sangat besar untuk kita dapat lihat dengan jelas penceramah atau ustaz yang menyampaikan kuliah
 


Kemudahan-kemudahan yang istimewa sikit berbanding masjid lain
Sebagai mak kepada 2 orang anak.Inilah yang paling saya suka.Lepas maghrib kita boleh daftar anak kita di dewan serbaguna masjid.Daftar dan anak-anak akan dipakaikan name tag.

Sebab ada volunteer akan buat aktiviti kepada kanak2 yang datang ke masjid.Subhanallah,baguskan?Bukankah anak-anak ini akan lebih gembira pergi masjid.

Ramai sungguh kanak-kanak.Mereka di asingkan kepada beberapa kumpulan mengikut peringkat umur.Dan juga aktiviti adalah sesuai dgn umur mereka.Jajan seperti mashmellow dan.biskut disediakan.Sticker book,hadiah2 kecil dan comel juga diberi kepada setiap kanak.

Sementara ibu bapa boleh ke dewan solat untuk mendengar kuliah dan solat.Anak dah terjaga and having a blast ♥♥♥♥♥ Beribu-ibu kali saya suka!



Meriah.Aktiviti mengikut peringkat umur anak anda




Lepas selesai kuliah dan solat,dok sat di kaki lima masjid.Tengok tu,happy sangat anak saya dan rakannya dengan hadiah masing-masing daripada aktiviti tadi.

Yang si tembam tak tidur2 lagi.Hasil kerja aktiviti anak saya dan rakannya.Hehehe!

Saya tak pasti samada aktiviti kanak-kanak dibuat setiap hari atau tak.Tapi yang saya pasti setiap Jumaat malam sewaktu slot kuliah Ustaz Haron Din,aktiviti untuk kanak-kanak memang ada.

Jangan lupa terapkan nilai bersedekah kepada anak-anak kita bila ke masjid.Beri dia duit,banyak atau sedikit untuk dia letakkan sendiri di dalam tabung derma.

Wallahua'alam sekadar berkongsi ♥♥♥♥

Happy dapat hadiah dan dapat makan
Ini poster aktiviti kanak di masjid Bukit Jelutong



Bukan main 2 orang model cilik posing untuk jubah glitter dusty pink.Comel tak?Seronok betul diorang dapat hadiah lepas join aktiviti di masjid Bukit Jelutong.

Jika berminat boleh tengok corak jubah glitter di facebook kami http://tinyurl.com/jubahglitter
Bukan main posing,padahal dah ngantuk sangat

Wednesday, 2 April 2014

Aktiviti Kanak-Kanak:Memasak Pancake

Minggu lepas saya ke Book Excess membeli buku.Akhrinya terjumpa buku Cooking and Gardening With Kids ni.Punyalah teruja saya baca[[Harga asal :RM139**Harga sale: RM29.90shj]].Anak saya pun suka belek-belek tengok gambar.Nak masak macam kakak katanya.
Muka surat ni sekadar pengenalan.Nanti page yang ada resepi lagi menarik
Pagi Isnin baru ni,masa yang dia mula tengok TV dalam pukul 11 macam tu saya tunjukkan dia buku tu.Saya tanya nak masak macam kakak ke?Dia cakap nak 'kacau-kacau' macam kakak. Then saya ajak ke dapur.Saya bagi dia bekas besar,tepung penkek tambah air.Biar dia kacau.Tambah gula dan milo bagi rasa chocolaty gitu.Kena la dengan budak-budak...So saya tawakkal.Kotor dapur saya pun kotor la..


Surprisingly kita guide dia.Elok je dia buat.Kita tunjuk cara yang betul dan puji bila dia buat yang betul**Teknik Nabi.Beritahu dia kacau pelan-pelan.Tumpah sikit-sikit yu biasalah..budak!Konsistensi tepung tu kita monitor.Dia kacau punya kacau sampai jadi elok je adunan tu.Dalam hati saya terkejut.Tak sangka dia mampu ikut arahan dan fokus.Alang-alang saya raikan dia dengan masak penkek dari adunan yang dia buat.Aish..tergedik-gedik dia suka.Aktiviti ni meningkatkan keupayaan motor halus dan daya fokus.

Bila penkek dah masak...dot-dot-dot
Lepas masak,saya ajak dia makan.Biasalah..budak-budak..bukan nak makan pun.Jadi saya ajak dia hias penkek dia.Sambil-sambil berdukung si adik yang baru tiga bulan.Saya siapkan nutella dan rainbow stars untuk kakak hias.Sapu dulu nutella tu...letak rainbow dust.Siap! Jadila..penkek berhias gitu!Alhamdulillah.

Penkek kami jadi highlight of the day.Hehehe!Seronok biarkan anak bereksperimen didapur (atas pengawasan ibu bapa)

Friday, 7 March 2014

Buku Ahmad Ammar

Ahmad Ammar,sebuah kematian yang hidup.Tak perlu diperkenalkan lagi tokoh syahid remaja kini yang namanya harum menjadi sebutan.Allah angkat darjatnya,dikenali setelah meninggalkan dunia ke negara abadi dengan paling gemilang.

Buku Ahmad Ammar ini memang sesuatu yang anda harus anda miliki.

HARGA: RM23

Selain itu saya nak mewar-warkan promosi parenting book atau buku keibubapaan untuk tatapan pembaca blog littlemunas.
Kombo buku-buku tokoh sepanjang zaman.

Parenting book/buku keibubapaan
Setakat ini dahulu.Ringkas sahaja catatan kali ini because we are away from home.
Singgah-singgah website kami www.littlemunas.com

Monday, 3 March 2014

DIY Edible Paint

Aktiviti kanak-kanak kali ini membawakan alkisah membuat DIY edible paint sendiri di rumah.Ini sedikit ringkasan aktiviti buat edible paint dan menghabiskan masa buat aktiviti kanak-kanak dengan anak saya.
DIY EDIBLE PAINT
Bahan-bahan untuk 3 warna

2cawan tepung gandum
2sudu garam (sebagai pengawet)
3 jenis pewarna makanan
Air mengikut kepekatan yang disukai

Cara membuatnya;
1.Gaulkan tepung bersama garam.Untuk hasil warna dan tekstur lebih menarik,atau kalau anda rajiiiiiiin,boleh diayak adunan ini.
2.Campurkan air mengikut kepekatan yang disukai
3.Masak sebentar diatas api hingga sebati
4.Bahagikan kepada 3 adunan dan mula campurkan dengan warna yang disukai.Kacau hingga sebati.Siap!

Tips : 
# Untuk membuat lebih banyak warna,gandakan kuantiti tepung dan bahan-bahan
# Gunakan air yg sedikit untuk mendapatkan warna dan tektur yang lebih pekat,ala-ala color buncho gitu.

Senang je kan?Dok kat dapur boleh buat sambil-sambil je ye.Tak payah susah2.Kalau anda buat aktiviti kanak-kanak seperti finger paint.Boleh je kalau anak-anak terjilat warna ni.Rasa masin!Tak bertoksid langsung.Itu yang penting.Mudah dan murah

Jom tengok aktiviti mewarna lepas siap paint tu

Ready!
On your mark!

Contiang-contiang (lukis-lukis)
Malam pon minta nak warna lagi
Selamat mencuba.

Visit our website ya! www.littlemunas.com

Thursday, 27 February 2014

Lamaze Inchworm and Softbook ABC Beciri Islamik

Alhamdulillah,makin banyak combo.Pocket-friendly combo


Baby combo ni sesuai untuk bayi berusia 2 bulan ke atas.Mulakan dengan mainan lamaze inchworm.Lepas tu ibu-ibu boleh bacakan softbook.Softbook kami walaupun ABC,tapi berciri islamik.Susah dijumpai diluar ye.

Keterangan lamaze inchworm:

Ciri-ciri yang sesuai untuk bayi 0-24 bulan :

✔Materials: Fabric seakan velvet lembut, satin tiruan,reben dan diisi dengan kapas

✔Measurement: Approximately 60cm long.


✔Bunyi : Fun rattles, squeaks, crinkles and jingles with interesting textures to touch and chew.


✔Plays sound when the inchworm's head is hugged.


✔At over 60cm long your baby won't be able to stop cuddling this soft and colourful musical inchworm.


✔Great tummy time toy. Inchworm's belly features a measure in both inches and centimetres and his body has a variety of different textures.


Keistimewaan softbook ABC berciri Islamik;
Islamic Soft Book yang boleh jadi bantal, boleh dicuci, tidak mudah koyak Untuk Anak Kesayangan Anda

Islamic Soft Book
Material : made using high quality soft fiber material.
Size: 16.5cm x 16.5cm (approximately)


Tajuk Buku: Mengenal Abjad
2 bahasa: Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris
Mengenal Huruf A-Z dan Perkataan dalam bahasa melayu dan bahasa inggeris

Ada 8 page termasuk cover depan dan belakang



HARGA : RM60//Termasuk pos ke Semenanjung

Berminat? PM/SMS/Whatsap kod 'BABY COMBO' dan hantar kepada 012.677.3782 untuk pembelian.

Thursday, 20 February 2014

STEERING MAINAN KANAK-KANAK

Kadang-kadang dalam inbox di page RumahKedai saya hairan bila ada customer tanya mengenai mainan-mainan yang memang lama sangat kami tak restock.Akhirnya terjawab teka teki saya.Rupa-rupanya customer tu dari pembaca blog yang menjadikan pakcik Google kaunter pertanyaan.Percaya dengan power of search engine,kami restock semula stok mainan laku keras STEERING MAINAN KANAK-KANAK


KEISTIMEWAAN STEERING MAINAN

✔Ada bunyi deruman enjin,tukar gear dan 'braking'.
✔Ada lampu kelip dan meniru kelajuan kereta.
✔Sesuai dilekapkan ditingkap dan 'stand' untuk dipegang dalam kereta.
✔Sesuai sangat bila anak dah mula tunjuk minat nak ambil alih steering kereta daripada anda 

✔Ada button signal,kiri,kanan dan emergency
✔Pakej termasuk 3 AA bateri
Packaging untuk steering mainan.Besar gitu

Naufal,anak pelanggan kami.Muka teruja sangat dapat drive macam papa dia
HARGA :RM45/Termasuk postage*
*Ke Semenanjung

Nak order? PM/SMS/Whatsap kod 'STEERING' dan hantar kepada 012.677.3782 untuk pembelian.