Saturday, 6 September 2014

Aktiviti Di Dapur Bersama Kanak-Kanak (Lingkungan3-4 Tahun)

Apabila bersama anak-anak dirumah,tak kira waktu cuti atau hari-hari biasa.Pastilah rasa seperti kita nak mengadakan aktiviti untuk anak kita.Sekurang-kurangnya kita dapat salurkan rasa tenaga mereka yang banyak tu ke aktiviti yang sihat dan memberi keyakinan kepada mereka.Bila kita search internet,alahai aktiviti nampak macam susah dan terpaksa membeli bahan macam-macam kat kedai kraf pulak.

Kelebihan aktiviti didapur bersama anak-anak yang akan saya tunjukkan nanti;

1. Mudah diikuti kanak-kanak am lingkungan umur 3-4 tahun
2. Menggunakan bahan sedia ada di dapur
3. Ringkas dan mudah dipantau ibu ayah
4. Boleh juga digunakan untuk aktiviti playgroup atau playdate

Berikut adalah aktiviti yang boleh dibuat;

MEMBUAT RESEPI MUDAH JEJARI COKLAT

AMARAN:Pemantauan ibu bapa amat diperlukan dalam setiap aktiviti.

Bahan-Bahan

2 keping roti
Coklat masakan
Bahan hiasan cookies seperti 'colourful rice' 

Cara membuat

1. Panaskan oven 150 darjah selama 10 minit.
2. Potong roti kepada bentuk jejari panjang dan masukkan ke dalam oven selama 15 minit sehingga roti menjadi kering seperti roti kok.

Saiz elok-elok macam jejari
3. Cairkan coklat masakan secara double boiling.

Bahan untuk beraksi nanti

4. Minta anak anda salutkan 1/2 daripada biskut jejari tadi dengan coklat dan taburkan colorful rice ke atas coklat.Masukkan ke dalam peti ais dan nikmati apabila coklat keras
Letak colorful rice dengan muka serius begini
Inilah hasilnya.Aktivit petang itu
Jom makan.Sedap

RESEPI AYAM DAN CENDAWAN

Resepi ini resepi mudah untuk yang mempunyai anak kecil.Masukkan semua dalam periuk dan tutup.Biarkan sampai masak sahaja.Jimat masa,berkhasiat.Anak-anak dan suami pun suka.Apa yang anda boleh libatkan anak 3-4tahun dalam resepi ini?

1. Membantu perap atau salut ayam
2. Membantu memasukkan bahan-bahan dalam periuk.

p/s : Hampir setiap kali saya memasak sesuatu yang memerlukan ayam diperap atau digaul saya akan panggil anak saya untuk membuatnya.Selepas itu saya akan cakap dia yang masak ayam tu.Wah..bangga sungguh mukanya ye

Bahan-bahan

1 ekor ayam dibasuh bersih
10-15 cendawan butang/shitake 
3 ketul jagung dipotong 2
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
sedikit garam,kicap,serbuk paprika,mix herbs dan minyak zaitun

Cara-cara memasak

1. Kisar bawang besar,bawang putih dan halia dan jadikan pes.
2. Perapkan ayam dengan pes tadi,kicap,garam dan paprika.
3. Masukkan ayam,cendawan,ayam dan jagung kedalam pemanggang ajaib.Taburkan mix herbs dan sedikit minyak zaitun.
4.Masak sehingga ayam lembut,cendawan dan jagung lembut

Memang sedap
Tips; Harga herbs yang dibotolkan dipasaraya adalah sekitar rm7-rm9.Costly!Saya beli di  bakery supply KEDAI BAGUS hanya kurang dari RM3

Sekian.Selamat mencuba bersama anak anda.

Promosi bulan ini di Little Munas

2 FOR RM50
POS PERCUMA KE SEMENANJUNG

2 FOR RM50
POS PERCUMA KE SEMENANJUNG
Jika berminat sms/whatsap kod 2 FOR 50 dan hantar ke 017.223.5362



Monday, 25 August 2014

Homemade stok ayam [Tanpa MSG]

Dalam entry kali ni saya akan tunjukkan cara-cara membuat stok ayam versi saya.Dan saya kongsikan juga cara penyimpanan stok ayam.Lepas tu kita belajar pula satu resepi kanak-kanak lebihan dari bahan-bahan yang kita buat stok tadi.Kiranya macam stok ayam 'by products' lah.

Rezeki beli ayam 'weekdays', almaklumlah tak ramai orang.Jadi banyak rangka ayam,leher dan kaki lebihan dijual dengan murah.Saya beli sekilo lebih barang-barang tu dengan harga RM5.50.Murah.Syukur..

Thursday, 21 August 2014

Aktiviti kreatif ibu dan anak [A CASTLE PROJECT]

Aktiviti saya bersama anak saya yang berumur 3 tahun adalah menggunakan bahan terbuang untuk membuat 'castle'.Selain membina idea kreatif untuknya,memang saya memanafaatkan waktu petang kami bersama dengannya.Dalam entry ini saya akan menunjukkan idea untuk beraktiviti bersama kanak-kanak,tidak kisah anak sendiri,anak saudara atau di taska.

PROJEK MEMBUAT ISTANA KOTAK

Monday, 18 August 2014

Tips dan pengalaman membaca bersama bayi 6 - 12 bulan

Ramai ibu bapa yang sangat inginkan anak-anaknya bijak membaca.Malah sedari kecil lagi sudah didedahkan dengan flashcard,vcd dan buku-buku fonik yang dapat meransang mereka.Tahukah anda,sebagai ibubapa kita terlebih dulu harus memperdengarkan bacaan kepada bayi kita sebelum mereka memulakan langkah seterusnya.Mari saya kongsikan tips untuk ibu membaca bersama bayi 6-12 bulan;

Wednesday, 13 August 2014

Restoren Tuuu Dia Pak Tam di R&R

Saya memang tak boleh lari daripada menggunakan Lebuhraya Utara Selatan.Memang kemudahannya sungguh memuaskan.Tambahan raya lepas ada kempen anti-merokok di hentian-hentian PLUS.Memang saya amat puas hati.Sekurang-kurangnya ada langkah ke arah yang lebih baik.Yang masih nak buat tak paham,merokok je depan-depan banner.Buat pekak minda.Dosa pahala bukan hanya pada aurat,derhaka ibu bapa,bunuh orang.Tapi menyusahkan orang,memudaratkan orang...semua dicatat Raqib dan Atid.Selesai membebel.

Hentian yang saya suka berhenti dalam perjalanan ke Selangor adalah Ulu Bernam.Antara tarikan ibu beranak kecil macam saya di hentian ini adalah; ia tak begitu sesak macam di hentian-hentian utama.Kedua...ada restoren kegemaran kami ; TUUU DIA PAK TAM

Sunday, 10 August 2014

Resepi Mac and Cheese

Resepi kanak-kanak kali ni adalah Mac and Cheese.Kalau selera kanak-kanak memang kenalah dengan resepi ni.Mana taknya,sedap,lemak-lemak dan lembut.Dengan resepi ini anda boleh ajak si manja buat bersama dengan anda.Tak perlu risau api yg panas.Boleh buat dengan menggunakan rice cooker sahaja.

Tuesday, 5 August 2014

Cara Mendidik Anak Mengenal Allah

Sewaktu Ramadhan dan Hari Raya, Astro Oasis menyiarkan siri Always A Traveller.Always A Traveller berkisar mengenai kemusykilan soal jawab mengenai Islam dan iman bersama Yasmin Mogahed ,penulis buku Reclaim Your Heart dan Mizz Nina sebagai pemudahcara.Anda saksikan sendiri ye di Astro Oasis,mesti merka akan ulang tayang lagi selepas ini.Banyak juga dipaparkan mengenai penghijrahan Mizz Nina,kisah suka duka beliau.MasyaAllah...kagum!