Friday, 24 April 2015

Jubah Kanak-Kanak Perempuan [Early April Editionl]

Awal April sempat restok lagi jubah ni.Bach lepas ramai yang membeli size besar.Maksud saya mostly kakak-kakak yang dah sekolah.Comel betul.Kali ni warna yang lebih terang masuk.Jom tengok-tengok.Penat saya ber-photoshoot secara ringkas kali ini.Semua warna-warna yang popular tau seperti ‘mustard’,peach dan green.

Ciri-Ciri Jubah Kami

  1. Jenis kain adalah material lycra yang berkualiti.Bukan jenis yang ringan dan jarang.Material yang berat membuatkan ianya nampak ‘flowy’.
  2. Potongan jubah jenis ‘princess cut’ dengan cekak di tangan
  3. Kemasan lycra ‘glitter’ esklusif pada bahagian atas dan tangan jubah.
  4. Terdapat dari size 2tahun hingga 10-12 tahun bergantung kepada ketinggian anak anda.Jadi sesuai dipadankan bersama adik beradik dan sepupu-sepupu.

Warna Warna Early April Edition

  • Red&Mustard – Masa saya jual warna-warna gelap dan elegan ramai yang bertanyakan warna mustard.Tema kahwin katanya.Ye ke warna ni tengah ‘in’?

  • Green – Bulan lepas kita ketengah kan turqoise.Kali ni green.Sebab bila akak survey dan validate warna-warna,ramai yang vote green.
  • Red&Peach – Lembut..warna yang lembut
  • Lilac – Awesome combination of color.Tambahan kami memang ada variasi warna-warna ungu.

Purple Edition

Bagi yang dah ada tema raya mahupun kenduri..silakan.Purple edition.
PURPLE>LILAC>DARK PURPLE

Green Edition

OCEAN>EMERALD>TURQUOISE

Tonton video pelanggan kami 


Harga dan cara belian

  • RM69 untuk saiz 18-22
  • RM75 untuk saiz 24-28
Harga tidak termasuk pos.
Cara belian,telegram atau whatsap ke 017 223 5362 atau belian terus PM facebook kami di sini >> Muslim Kids Clothing


Thursday, 9 April 2015

Resepi Egg Muffin Untuk Kanak-Kanak

Pagi-pagi bangun dan sediakan sarapan,buat bekal untuk suami lagi.Wajiblah saya cari resepi paling senang,cepat dan mudah.Resepi untuk kanak-kanak ini kita kena fikirkan yang senang dipegang.Size molek-molek untuk dia pegang,sedap dan menarik.Senang dia ngap masuk mulut.K.ali ini breakfast resepi yang saya sempat kongsikan adalah resepi egg muffin.Semua bahan-bahan yang memang ada di dapur.Kalau nak tengok macam-macam idea menarik buat egg muffin ni…silalah anda search kat pinterest
Muffin inti jagung untuk anak....

Resepi Egg Muffin Kanak-Kanak

Bahan-Bahan untuk 6 egg muffin

6 biji telur
1 batang jagung [yang direbus/boleh guna jagung lebihan corn in cup atau krim jagung]
1/3 cawan susu segar [saya guna susu tepung anak saya]
3 keping roti
secubit garam untuk perasa
Boleh tambahkan cheese jika ada

Cara memasak

1. Panaskan oven pada 350 darjah celcius
2. Leserkan muffin tray dengan butter.Roti dikerat dan di padatkan ke dalam muffin tray sebagai base muffin
3. Pecahkan telur,masukkan biji-biji jagung,susu dan perasakan dengan garam.Kacau seperti nak memasak telur dadar.
4. Masukkan ke dalam muffin tray dan bakar selama 15-20 minit.Sampai naik.

Resepi Egg Muffin Dewasa

Kali ini selera ibu pulak..untuk dewasa.Ada mushroom bagai.Saya sempat buatkan 4 biji untuk bekalan suami ke tempat kerja.Orang dewasa lazimnya sukakan sayur dan rasa ‘savoury’ dalam makanan mereka.
Siap bekal untuk suami.

Bahan-Bahan untuk 6 egg muffin

6 biji telur
3 biji cendawan [butang atau portabello]
1 biji bawang
1/2 biji tomato
1/3 cawan susu segar [saya guna susu tepung anak saya]
3 keping roti
sedikit minyak zaitun untuk menumis
sedikit mix herbs
secubit garam untuk perasa
Boleh tambahkan cheese jika ada

Cara memasak

1. Panaskan oven pada 350 darjah celcius
2. Tumis sebentar bawang dan cendawan sehingga bawang kuning sedikit.
3. Leserkan muffin tray dengan butter.Roti dikerat dan di padatkan ke dalam muffin tray sebagai base muffin
4. Pecahkan telur,bahan ditumis tadi,mix herbs,susu dan sedikit garam
5. Tomato dipotong dadu dan campur dalam adunan telur.
4. Masukkan aduan ke dalam muffin tray dan bakar selama 15-20 minit.Sampai naik.

Saturday, 28 March 2015

Scented Playdough Recepi [Aktiviti Kanak-kanak 4 tahun]

Resepi Scented Playdough


Kali ini saya buat resepi playdough wangi.Biasanya tak berbau.Kali ni kita bagi anak saya yang 4 tahun tu bau wangi-wangi sikit.Aktiviti ni sesuai dengan usia 4 tahun kerana waktu usia begini mereka dah mahir skill uli-menguli dan mereka akan membuat sesuatu berdasarkan apa yang mereka lalui sebelum ini.Anak saya yang 4tahun tu akan bancuh dan buat playdough sendiri [atas pemantauan saya] sebab dia dah biasa sangat buat sendiri palydough dia tu.Yang umur setahun akan main 10 minit je.Tak kena dengan umur lagi...

Bahan-Bahan

Secawan kecil lotion [yang anda tak pakai berkurun lama,tapi sayang nak buang]
Tepung gandum

 Cara Buat

1. Tuang lotion ke dalam mangkuk,
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga mendapat tekstur seperti playdough.
3. Titikkan pewarna makanan untuk mendapat palydough yang bewarna. [Mula-mula anak saya buat yg putih sahaja,petang tu dia mula campur warna dan buat adunan bewarna warni]
4. Main lah sehingga jemu =)

Kreativiti berkembang dan sel-sel otak berhubung

Buat waffle katanya,sebab sehari sebelum tu kami makan waffle

Pizza in the house
Selamat mencuba.Jangan jemu-jemu bermain!
==================================
Shopping jubah raya 2015 di sini >> Jubah kanak-kanak 2015


 

Wednesday, 18 March 2015

Aktiviti Untuk Kanak-Kanak [Hand Painting Activity]

Dua hari lepas we had fun in our kitchen playing hand printing.Kalau dilihat anak westerners macam disuruh-suruh kan diorang ni get messy.Well,messy kid is a happy kid.Tapi itu lah lumrah bermain.Dan kajian memang menunjukkan kanak-kanak belajar melalui aktiviti bermain.Dirangsang melalui aktiviti bermain.

Edible Finger Paint Recepi

Entri sebelum ni dah cuba buat diy-edible-paint.Tapi tekstur dia tak berapa nak ok.Jadi,boleh guna.Tapi macam tak 'smooth'.Jadi saya cari lagi dan cuba resepi yang memerlukan kita masak.Rupa-rupanya,bila kita masak sesuatu bancuhan.Hasil teksturnya lebih baik.Lebih lembut sebab kita satukan dan panaskan adunan tu.Ok,mari saya tunjukkan bagaimana nak buat edible paint dan aktiviti finger printing untuk kanak-kanak 2-4 tahun.

Bahan-Bahan

2 sudu gula
1/2 cawan air
tepung gandum 
pewarna makanan mengikut warna kesukaan anda

Cara membuatnya

1.Panaskan air dan masukkan gula.Kacau sehingga gula melarut.
2.Larutkan 5sudu tepung gandum bersama dengan air.Tuang bancuhan tepung ke dalam periuk.
3.Kacau sehingga anda mendapat kepekatan yang anda inginkan.Teksturnya agak likat tapi lembut seperti gam.
4.Asingkan kepada 4 bahagian.Campur 2 titis pewarna makanan dalam setiap adunan.Untuk dijadikan cat.
5.Tunggu sehingga sejuk sebelum memulakan aktiviti.

Aktiviti kanak-kanak yang menyeronokkan

Sediakan kertas mahjong,kertas lukisan atau manila kad untuk bermain.Warnakan tangan mahupun kaki dan...cop!cop!cop!Saya sediakan evamatic mat supaya tak melekat di lantai.Aktiviti pula dijalankan didapur.

Anak kedua saya baru setahun 3 bulan.Sangat suka 'mengutip' apa di lantai dan masukkan dalam mulut.Jadi bila buat edible paint ni saya hilang 1 kerisaun mengenai toksin.Tau tak rasa paint ni manis-manis.Hehehe!Haruslah ibu yang rasa dulu kan..?
Ha..tengok.Anak suka sangat-sangat tau.Saya biarkan dia main sejam lebih.Si adik kejap je.Sebab kecik lagi.Cepat hilang fokus.Kakak lah yg main sampai 2 kad manila.Masih berbaki hand paint saya.Saya masukkan ke dalam peti ais untuk guna esok-esok ke.Lukisan mesti tampal kat dinding..tunjuk kat baba dia.Alhamdulillah.Memberi kegembiraan untuk anak.

=================================================================


Dapatkan telekung dwi warna dengan warna-warna baru 2015 di kedai kami.Klik telekung-kanak-kanak-2015

Saturday, 14 March 2015

Fish Nugget [Resepi untuk kanak-kanak]

Resepi kanak-kanak kali ini saya sangat rajin semenjak dua menjak memasak sesuatu di luar kebiasaan untuk anak saya.Bukan sebab apa,saya tengah bereksperimen untuk lihat apa yang anak saya yang berusia setahun tu suka makan.Yang si kakak kita dah tahu makanan kegemaran dia.Apa dia suka.Jadi sekarang ini memang tengah mencari resepi yang sesuai untuk kanak-kanak 1 tahun macam anak saya.

Tengok dalam fridge ada ikan tenggiri.Malas bergulai.Mari cuba buat fish nugget untuk menambah senarai menu kanak-kanak di rumah kami.

Resepi untuk kanak-kanak ;Fish Nugget [Ala bergedil]

Bahan-bahan

4 biji kentang 
3 potong isi ikan tenggiri dicincang halus
1 biji bawang besar dicincang
1 biji telur
5 ketul cendawan dicincang
sedikit rempah habbatussauda 
sedikit mix herbs
oat secukupnya
garam secukup rasa

Cara Masak

1.Kentang dipotong 'wedges' dan digoreng separuh masak.Lenyekkan
2.Campurkan kentang yang lenyek bersama isi ikan,cendawan dan bawang.Gaulkan
3.Campurkan mix herbs dan habbatussauda.Pecahkan telur bagi melekatkan adunan.
4.Tambahkan oat sehingga adunan senang dibentuk seperti jejari
5.Perasakan dengan garam bukit.
6.Gorengkan jejari ikan tadi dan tos.
7.Sedia dimakan oleh,tentera kecilku

Alhamdulillah.Bab-bab finger food ni memang anak lelaki saya suka pegang dan makan.Kalau tak habis mak dia akan buat lauk.Habbatussauda dalam resepi ini adalah optional ye.Saya saja suka campurkan sebab saya nak beramal dengan habbastussauda tu.Jadi mana-mana yg boleh campur saya akan campurkan sedikit habbatussauda dalam makanan.Sebab habbatusauda adalah sunnah dan dapat meningkatkan sistem imuniti badan.

Sekian update kali ini.Selamat mencuba
===========================================================
Shopping baju jubah kanak-kanak di Muslim Kids Clothing


Friday, 27 February 2015

Jubah Kanak-Kanak 2015

Assalamualaikum.Pernah saya jual untuk raya 2014 dan mendapat permintaan menggalakkan.Sekali lagi Saya bawakan jubah glitter princess cut untuk anda-anda semua.Insyaallah cantik dan sopan dipakai.Anak saya pakai jubah untuk ke masjid.Memang kegemaran dia lah..


Keistimewaan Jubah Glitter

Di sini saya ceritakan ciri-ciri jubah glitter;

Material : Kain dari jenis lycra berkualiti.Berat dan strectheable
Potongan : Princess cut.Kain flowy.[Cantik anak-anak buat main pusing-pusing macam princess]
Jahitan kemas

Warna-warna bulan ini












Size,Harga dan cara belian

Untuk mengetahui size,anda boleh ukur labuh bahu ke kaki anak anda dan padankan dengan carta size di bawah.Size yang palin kecil kami ada adalah size 16,iaitu sesuai untuk kanak-kanak seawal setahun setengah ke 2 tahun.Apa yang paling penting anda ukur labuh kain dan consult dengan kami.Insyaallah

HARGA untuk size 16-22 adalah RM69
HARGA untuk size 24-28 adalah RM75

Harga tidak termasuk kos pos

Video Koleksi Jubah

Testimonial

Tonton video testimonial di sini;


Ini pelanggan cilik.Hana namanya.Dia cuba 2 warna dan terus nak dua2.Ah..pandai pulak dia cakap satu untuk birthday dan satu untuk raya.Eh,,sapa yang pandai-pandai plan ni Hana.

Cara Beli

PM facebook kami di Muslim Kids Clothing
Telegram atau whatsap 017 223 5362

Lihat jubah terbaru di entry ini >>WARNA TERBARU EARLY APRIL

Monday, 23 February 2015

Resepi Kanak-Kanak ;Nugget Ayam Dengan Sayur

Plan masak nugget tapi jadi crocquette

Asalnya nak buat nugget.Alih-alih tak de telur dan breadcrumbs.jadi ala-ala melayu saya cuba gantikan dengan tepung dan oat.Tekstur dia jadi ala-ala crocquette gitu.Tapi anak saya yang kedua ni makan tak berenti.Simpan adunan sedikit untuk goreng kat dia esok.Sedap kot..kena dengan selera dia rasanya.Yeay!Mak pun suka lah =)

Apa end product anda nak panggil,yang penting ia berkhasiat.Ada sayur,oat,ayam dan habbatussauda.Kalah teruk ya nugget dalam plastik tu kalau kita bandingkan khasiat dia.
Tak lepas ye,dia mengunyah nugget tu.Kena selera lah tu

Resepi Nugget Ayam Dengan Sayur

Bahan-bahan

250 gm isi ayam
sebatang seleri
sebatang lobak kecil
sebiji bawang besar
secubit habbatussauda
tepung untuk mengentalkan adunan
oat untuk mengentalkan adunan
sedikit lada sulah
sedikit garam untuk perasa

Cara Masak

1. Potong dadu isi ayam.Potong seleri dan lobak merah.Rebus sehingga ayam empuk [gambar a dan b]
2. Apabila ayam empuk.Keluarkan isi ayam dan carik-carikkan dengan tangan sehingga hancur.
3. Tapis seleri dan lobak dari air rebusan tadi dan simpan untuk digunakan nanti.
4. Kisar seleri,lobak merah,bawang,lada sulah,habbatussauda dan garam [gambar c]
5. Bancuhkan adunan kisar,ayam yg dicarik dengan tepung dan oat.Gunakan air rebusan ayam tadi untuk mengadun menjadi kental.Bulat-ulatkan seperti nugget.[gambar d dan e]
6. Goreng seperti anda menggoreng nugget sampai warna keemasan.[gambar f]

7. Sedia untuk dihidangkan.Berkhasiat untuk anak.
Ada tangan gebu merayap dulu

Sekian,selamat mencuba.Boleh bento lagi untuk bekal anak ke sekolah

Buku-Buku baru February 2015


Buku-buku pilihan ibu dan anak 
1. Ibu, Ku Ingin Tahu RM26
2. Anakku Seorang Hafiz RM20
3. Lebih Baik Makan Ini Bukan Itu RM17
4. Kenapa Wajib Tutup Aurat RM9
5. Sayang marilah Makan RM22
6. 150 Tips Disayangi Ibu RM12

Pembelian >> telegram/whatsap 017 223 5362