Monday, 25 August 2014

Homemade stok ayam [Tanpa MSG]

Dalam entry kali ni saya akan tunjukkan cara-cara membuat stok ayam versi saya.Dan saya kongsikan juga cara penyimpanan stok ayam.Lepas tu kita belajar pula satu resepi kanak-kanak lebihan dari bahan-bahan yang kita buat stok tadi.Kiranya macam stok ayam 'by products' lah.

Rezeki beli ayam 'weekdays', almaklumlah tak ramai orang.Jadi banyak rangka ayam,leher dan kaki lebihan dijual dengan murah.Saya beli sekilo lebih barang-barang tu dengan harga RM5.50.Murah.Syukur..

Thursday, 21 August 2014

Aktiviti kreatif ibu dan anak [A CASTLE PROJECT]

Aktiviti saya bersama anak saya yang berumur 3 tahun adalah menggunakan bahan terbuang untuk membuat 'castle'.Selain membina idea kreatif untuknya,memang saya memanafaatkan waktu petang kami bersama dengannya.Dalam entry ini saya akan menunjukkan idea untuk beraktiviti bersama kanak-kanak,tidak kisah anak sendiri,anak saudara atau di taska.

PROJEK MEMBUAT ISTANA KOTAK

Monday, 18 August 2014

Tips dan pengalaman membaca bersama bayi 6 - 12 bulan

Ramai ibu bapa yang sangat inginkan anak-anaknya bijak membaca.Malah sedari kecil lagi sudah didedahkan dengan flashcard,vcd dan buku-buku fonik yang dapat meransang mereka.Tahukah anda,sebagai ibubapa kita terlebih dulu harus memperdengarkan bacaan kepada bayi kita sebelum mereka memulakan langkah seterusnya.Mari saya kongsikan tips untuk ibu membaca bersama bayi 6-12 bulan;

Wednesday, 13 August 2014

Restoren Tuuu Dia Pak Tam di R&R

Saya memang tak boleh lari daripada menggunakan Lebuhraya Utara Selatan.Memang kemudahannya sungguh memuaskan.Tambahan raya lepas ada kempen anti-merokok di hentian-hentian PLUS.Memang saya amat puas hati.Sekurang-kurangnya ada langkah ke arah yang lebih baik.Yang masih nak buat tak paham,merokok je depan-depan banner.Buat pekak minda.Dosa pahala bukan hanya pada aurat,derhaka ibu bapa,bunuh orang.Tapi menyusahkan orang,memudaratkan orang...semua dicatat Raqib dan Atid.Selesai membebel.

Hentian yang saya suka berhenti dalam perjalanan ke Selangor adalah Ulu Bernam.Antara tarikan ibu beranak kecil macam saya di hentian ini adalah; ia tak begitu sesak macam di hentian-hentian utama.Kedua...ada restoren kegemaran kami ; TUUU DIA PAK TAM

Sunday, 10 August 2014

Resepi Mac and Cheese

Resepi kanak-kanak kali ni adalah Mac and Cheese.Kalau selera kanak-kanak memang kenalah dengan resepi ni.Mana taknya,sedap,lemak-lemak dan lembut.Dengan resepi ini anda boleh ajak si manja buat bersama dengan anda.Tak perlu risau api yg panas.Boleh buat dengan menggunakan rice cooker sahaja.

Tuesday, 5 August 2014

Cara Mendidik Anak Mengenal Allah

Sewaktu Ramadhan dan Hari Raya, Astro Oasis menyiarkan siri Always A Traveller.Always A Traveller berkisar mengenai kemusykilan soal jawab mengenai Islam dan iman bersama Yasmin Mogahed ,penulis buku Reclaim Your Heart dan Mizz Nina sebagai pemudahcara.Anda saksikan sendiri ye di Astro Oasis,mesti merka akan ulang tayang lagi selepas ini.Banyak juga dipaparkan mengenai penghijrahan Mizz Nina,kisah suka duka beliau.MasyaAllah...kagum!

Saturday, 2 August 2014

Cadar Quilt Murah (Stock Clearance)

Selamat Hari Raya..Taqabballahu minna wa minkum
Masih di mood raya.Yang bekerja dibandar dah mula balik ke rumah masing-masing.Banyak sale yang saya tawarkan lepas raya ni.Kali ni sale cadar quilt.

Sebab buat clearance,memang nak cuci gudang!Supplier nak pusing modal untuk ke China.Ada 22 corak yang perlu dihabiskan.Jom tengok corak-corak tu.

Harga biasa: RM159/percuma kos pos
Harga sale : RM120/sudah termasuk kos pos ke Semenanjung.