Sunday, 19 October 2014

Baking with kid [PEANUT BUTTER COOKIES]

RESEPI KANAK-KANAK 

Aktiviti petang Sabtu kami isi dengan masak peanut butter cookies.Sedap dan senang nak buat.Saya tak pernah sangka.Sampai saya belek-belek buku cooking with kids kat dapur saya tu.

Saturday, 18 October 2014

Telekung Kanak-Kanak [Stock Clearance]

Harga kurang dari biasa

Salam semua,kali ni jual kurang dari harga biasa telekung-telekung ni sebab nak clear stock sedia ada.Ada 4 warna semuanya dan diperbuat dari kain lycra.

Maklumat mengenai telekung kanak-kanak

Ini sedikit sebanyak info mengenai telekung ini

>material lycra
> size kecil sesuai untuk 2-7 tahun
> size besar sesuai untuk 8-12tahun

SENARAI HARGA

HARGA SEBELUM SALE; KECIL RM59
HARGA STOCK CLERANCE; RM45

HARGA SEBELUM SALE; BESAR RM69
HARGA STOCK CLERANCE; RM55


Sunday, 12 October 2014

Playgroup Percuma Di Rumah

Alkisah dan perkongsian playgroup sukarela di rumah

Bertitik tolak apabila playgroup anak saya tidak lagi beroperasi di sekitar kawasan rumah saya.Saya tercari-cari aktiviti mingguan untuk anak saya bersosial,bermain,berinteraksi dan mengasah kreativitinya.Selama 9 bulan selepas saya mengambil keputusan bekerja dari rumah,anak saya hanya bermain dengan anak kepada rakan saya.Mereka bermain seminggu sekali secara playdate dan tiada bimbingan spesifik.Selepas menyertai SEMINAR AJAR ANAK MEMBACA oleh team Puan Nik Eliani,saya nekad menganjurkan playgroup secara sukarela di rumah.Di bawah saya kongsikan bagaimana saya menganjurkan playgroup.

Gambar ihsan;http://www.frcec.org/

Thursday, 9 October 2014

Pengalaman Saya 'Potty Train' Anak Saya [Umur ;3tahun]

Salam.Jika anda menjaga anak sepenuh masa,potty training period adalah antara waktu paling mencabar bagi saya.Saya mohon pada Allah diberi keampunan kepada saya kerana memarahi anak mengikut emosi ketika proses ini berlangsung.Ya,saya jadi MOMSTER!Sesungguhnya bukan salah mereka,tapi kebanyakan ibu bapa marah kepada anak-anak disebabkan faktor luar,seperti letih menguruskan rumah tangga,tak mendapat perhatian suami,stressdi tempat kerja dan lain-lain [menurut survey Prof Rozieta Shaari].Kembali kepada tajuk tadi,saya klasifikasikan anak saya berjaya 'potty trained' Level 2 dah sebab dia sudah tak perlu memakai pampers walaupun dalam perjalanan jauh seperti balik kampung.Alkisahnya begini

Gambar Ihsan ;http://www.parents.com

Tuesday, 7 October 2014

RANSANGAN PENDENGARAN UNTUK BAYI [Bahagian1]


Ilmu-ilmu dibawah saya kutip dan ambil ketika Seminar Ajar Anak Membaca Awal pada 23 September lalu di Shah Alam

Bagaimana merangsang pendengaran bayi?

TIPS 1:MENCARI BUNYI


Dari dalam rahim ibu bayi sudah mula mendengar.Sebab itu bagi muslim digalakkan memperbanyakkan membaca Al Quran ketika mengandung.Sebaik sahaja dilahirkan.Si kecil di azankan.Pendengaran si kecil berkembang lebih awal berbanding penglihatannya.Pada gambar slide Puan Eliani di bawah antara rangsangan pendengaran bagi bayi adalah mencari bunyi.

Caranya,mainkan rattle di kiri atau kanan.Depan,belakang dan mana-mana sahaja dan lihat respon bayi sambil bermain dengannya.

Tak perlu beli rattle mahal atau berjenama.Anda boleh buat sendiri.Ambil bekas air mineral atau mana-mana bekas yang sesuai.Masukkan kacang hijau atau beras atau syilling.Atau apa2 sahaja mengikut kretiviti ibu untuk menghasilkan pelbagai bunyi.

Friday, 26 September 2014

Playdate sepupu sepapat


Bila bersama sepupu merangkap BFFL [Best Friend For Life] katanya..!Anak saya memang main tahap over.Berpeluh-peluh,super happy dan sangat energetic.So mak nye want to burn their energy supaya masing-masing tidur awal.Hehehe!Opportunist kah? Ini antara aktiviti bersama yang saya buat to burn their energy in many positive ways.

Tuesday, 23 September 2014

Aktiviti mandi harian untuk kanak-kanak

Alkisah mandikan anak

Perasan tak?Semakin anak membesar,sehingga 2-4 tahun,makin susah anak kita nak diajak mandi.Bila kita ajak pulak..banyak alasan dia sangat.Nak tengok TV lah,nak makan dulu lah..nak .habiskan mainlah.Pandai dia jawab tu.Terpaksa ubah perkataan 'mandi' tu kepada 'main air' atau 'play bubble' bagai.


Teknik-teknik mengajak si kecil mandi

Saya kongsikan antara teknik-teknik yang saya berjaya lakukan ye;