Tuesday 30 July 2013

Lasagna Inti Kari : Resepi Kegemaran Keluarga

Assalamualaikum,salam 10 terakhir Ramadhan.Resepi lasagna ni saya dapat dari Puan Rasheedah CoachSha.Dah macam blogger masakan pulak.Tidak mengapa, memang lazimnya bulan Ramadhan ni keterujaan kita terhadap makanan lebih tinggi.Ok,Selalunya lasagna bercitarasa barat,kali ni kita buat kelainan dengan perisa kari ye.Sedapnya..Alhamdulillah.Resepi sangat mudah.Tiada alasan tidak memasak untuk keluarga .

Bahan-bahan Inti
500gm daging cincang
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
Beberapa helai daun kari
Sedikit halba campur
1/2 paket serbuk kari
1 biji bawang India (didadukan)
1/2 biji lada benggala (didadukan)
1 lobak merah (didadukan)
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
Garam untuk perasakan
Sayur untuk inti
Bahan-bahan untuk layer lasagna
Beberapa keping roti
Telur
Sedikit susu segar
Beberapa keping cheese
Sedikit mixed herbs untuk hiasan
Sedikit butter untuk dileserkan di dalam acuan

Cara membuat inti
1. Tumis bawang merah,bawang putih,halba campur dan daun kari sehingga naik bau.
2. Campurkan sedikit air dengan serbuk kari dan tumis bersama bahan di atas sehingga pecah minyak.
3. Masukkan daging cincang,lobak dan lada benggala.Jika perlu masukkan sedikit air sehingga bahan tadi masak.Akhir sekali masukkan bawang India dan secubit garam.Pastikan inti kering sedikit.
Tumis rempah kari

Cara membuat layer lasagna
1. Celup roti ke dalam telur yang dicampur dengan sedikit susu segar.
2. Leserkan acuan dengan butter.Susun sebagai base lasagna anda.Layer yang pertama.
3. Masukkan inti ke layer kedua.
4.Kemudian susun cheese menutupi layer tersebut.Jika anda menggunakan acuan kecil,boleh diulang semua langkah di atas menjadikan lasagna anda 2 lapis.
5. Pada lapisan keju di atas hiaskan dengan mixed herbs.
6. Masukkan ke dalam oven selama 10 minit; 170 darjah celcius.Jika guna pemanggang,bakar sehingga keju mencair.
Roti dicelup dan disusun dalam pemanggang untuk layer pertama
Layer kedua; inti.
Layer ketiga dan sedia di panggang
Subhanallah!Siap akhirnya.syukur..
SELAMAT MENCUBA!

Serba kreatif masakan berbuka mahupun sahur dengan PEMANGGANG Cynthia ini

Jika berminat sms kod PEMANGGANG ke 017 223 5362 untuk medapat 2 buku resepi memasak Chef Hanieliza percuma dengan setiap pembelian PEMANGGANG ini.

HARGA RM140 termasuk postage dan percuma 2 buku memasak tulisan Chef Hanieliza [Senangnya memasak Ayam & Daging dan Senangnya Memasak Makanan Laut & Ikan

Jangan lepaskan peluang memiliki gadget memasak wanita alaf baru

No comments:

Post a Comment