Tuesday 25 June 2013

Resepi Kanak-Kanak : Jagung Berkeju

Sebagai ibu smestinya kita sangat mengambil berat tentang apa yang anak kita makan. Sedaya upaya kita berikan makanan sehabis baik,natural,bebas MSG dan transfat serta sangat berkhasiat untuk anak-anak. Pendek kata halalan-toyyiban.

Tetapi bila dalam perjalan yang jauh [berkereta].Kita kurang mampu mengawal.Manakan tidak,kalau di R&R kita nak belikan dia bubur, dia nampak burger,KFC dan 101 jajan pulak.Akhirnya dia kekenyangan makan jajan.Tak berupaya mengawal segala apa di dalam 'plastik beracun' itu.MSG,pewarna jauh sekali zat nya.

Jadi apa kata kita cuba resepi jagung berkeju paling mudah ini.Waktu yang diperlukan singkat,lagipun anda tidak perlu tengok keadaan jagung.Cuma stim dan biar sampai masak.Jagung seseungguhnya mengenyangkan kanak-kanak,berkhasiat,lazat dan mudah untuk dimakan.Maksud saya,tidak mengotorkan kereta atau sebagainya.Jom Cuba!

Bahan-bahan.
Jangung mengikut jumlah anak.
Sekeping keju [untuk sebatang jagung]
Butter
Dan sedikit garam

Cara-cara
1.Stim jagung sampai masak
2.Perasakan dengan sedikit butter dan garam.
3.Potong keju dan letakkan pada jagung yang masih panas
Selamat mencuba!

Belum sempat 'snap',dah ada yang 'ngap' Jagung Berkeju ni.

Tengok,berselera sungguh anak solehah ni menjamu selera dalam perjalanan.

'Kita tidak patut meremehkan pekerjaan pekerjaan ibu yang menguruskan dapur kerana dapur adalah sumber kesihatan kita.Kesibukan di dapur sebenarnya mampu menyelamatkan umat manusia.Quran secara terang-terangan ada menyarankan supaya kita memakan makanan segar'

"Dialah yang memudahkan laut,supaya kamu dapat makan daripadanya daging yang segar" Surah An-Nahl,ayat 4

Dipetik dari buku 'Mengapa Rasulullah Tidak Pernah Sakit' terbitan PTS.

RASULULLAH IS MY DOCTOR
RM25

Beli buku ini dari kami dengan SMS kepada Fauziah 019 772 2314 untuk sebarang pertanyaan atau order.


No comments:

Post a Comment