Sunday, 13 October 2013

Simpan Ipad,buka buku

Zaman sekarang,ibu bapa dapat duduk senang lenang dan rasa tenang tak diganggu kalau kita berikan anak kita satu papan ajaib.Namanya Ipad atau gajet yang sewaktu dengannya.Perasan tak,bila kita hulur je ipad kat nak..kita boleh main game,layan FB,tengok Tv mahupun aktiviti yang bersenang-senang yang sewaktu dengannya.

Jika kita simpan Ipad,kita terpaksa melayan anak, bermain-main,gomol menggomol dan segala aktiviti yang memenatkan kita.Contoh terkini adalah iklan raya dari Maxis.


Saya tak kisah semua tu.Yang penting Ipad kami sedaya upaya sorokkan dari anak.Kalau adik datang,peraturan pertama: Jangan main Ipad depan anak saudara.Dan encik suami juga keletihan melayan anak.Tapi berbaloi...semua itu mengundang pengalaman.motor skill dan emosi positif dalam diri anak kita.Anda fikir anda berletih-letih mendidik anak semua tidak ada harga atau membuang masa?Fikir semula,setiap keletihan dan keikhlasan anda telah dicatat dengan tekun oleh malaikat Raqib di sebelah kanan.Keletihan akan hilang bila kita tidur mahupun beristirehat,tapi pahala berletih-letih tadi dah diangkat ke langit.

Saya selalu membelikan buku cerita untuk anak sejak dia masih bayi.Mula-mula saya belikan softbook,bila sudah setahun saya belikan hardcover pula.Semasa berumur 1tahun lebih anak saya masih kurang menunjukkan minat bila saya baca buku cerita.Tapi sejak menginjak usia 2 tahun.Saya boleh alihkan perhatiannya ketika menonton TV mahupun bermain dengan hanya membacakan buku cerita kepadanya.

Buku yang saya beli adalah set yang saya jual sendiri.Bila dilihat,set ni sesuai untuk kanak-kanak tadika.Tetapi bila saya bacakan (dengan taktik la..ehem2) dari sehari dia menunjukkan minat pula.Syukur.
Dahulunya saya juga selalu merasakan 'its too early' nak bacakan buku cerita Nabi untuk anak 2 tahun-kata saya dalam hati "dia faham ka?". Tapi setelah mencuba...Alhamdulillah, anak saya sekarang tahu kisah Nabi Nuh,Ikan Nun dan Nabi Yunus,Kisah Nabi Sulaiman dan burung Hud-Hud.Ya Allah..syukur.

Sekarang ni dia boleh recall sorang-sorang cerita Nabi Musa, dengan comel sekali dia bercerita sendirian "Ulat besar..makan semua ular-ular kecil...." dari Kisah Nabi Allah Musa.Ikan paus pulak dia panggil semua ikan Nun.Sekadar berkongsi sedikit dari keletah anak saya ye ibu-ibu.

Its never to early dear mummies =) So, saya sangat memohon,usaha kecil saya itu Allah berkati,saya niatkan perbuatan saya itu sebagai dakwah di rumah sendiri.Amin.

Buku yg mula-mula dibeli..kurang spesifik nilai islamik..hanya moral dan menarilk perhatian tentang binatang


Buku-buku sekarang =)
Beli kisah Nabi dan haiwan teladan dari Al-Quran DI SINI

No comments:

Post a Comment