Friday, 11 July 2014

Resepi Serawa Pisang [Untuk Berbuka]

Ucapan ramadhan : Ramadhan Kareem..Dibalas : Ramadhonu mubarak.Allahu akram


Kisah Pisang Murah

Bulan Ramadhan ni saya dah jadi macam food blogger dah.Seronok memasak dan berkongsi resepi mudah.Orang kata "buat apa susah-susah buat kueh untuk berbuka.Beli sahaja lah...Nak makan 2 orang sahaja".Asbab kita masak kueh banyak bukan untuk makan 2 orang sahaja.Tapi memang masak banyak untuk berkongsi dengan jiran.

Kalau tinggal kat KL/Selangor ni.Pisang pun mahal.Cuba tengok sesikat pisang montel.Tak de RM7-9 jangan la mimpi nak beli.

Pisang montel lelong setengah harga di MyMydin.Insyaallah ada setiap hari

Kalau dikampung tu..ambik je setandan.Bahagi-bahagi sedekah kat jiran.Ok,kalau Mymydin Subang Bestari,mereka akan repack balik pisang montel yang dah masak sangat dan jual.Pada masa ni pisang dah masak betul dan dijual setengah harga.Bolehla anda menikmati pisang montel dgn harga yang murah.

Tak boleh simpan lama pisang tu?Apalagi, transform lah buat cekodok,lempeng pisang,banana milk shake.1001 makanan boleh buat.Jadi kali ni saya buat SERAWA PISANG-panggilan orang utara.Kalau orang tempat lain dipanggil pengat pisang.



Resepi Serawa Pisang Montel

BAHAN-BAHAN


4-5 biji pisang [pisang mana yang adalah,saya tak pandai jenis-jenis pisang ni]
4 sudu gula melaka [dipotong halus-halus]
2-3 sudu gula [atas tahap kemanisan masing-masing]
Santan secukup rasa
Daun pandan
sedikit sagu jika ada
Secubit garam 
3 sudu tepung gandum


CARA MASAK


1-Jika anda ada sagu boleh didihkan sehinggga kembang dan nampak lutsinar dan ketepikan.
2-Masak gula melaka dengan sedikit sehingga betul-betul larut.Kemudian masak gula biasa.Masukkan simpulan daun pandan untuk meningkatkan aroma wangi serawa kita.
3-Selepas itu masukkan santan sehingga dapat warna coklat lembut.Sentiasa kacau.
4-Masukkan pisang yang dipotong serong-serong.Masukkan sagu yang direbus tadi.
5-Bancuh tepung gandum dengan sedikit air dan masukkan ke dalam serawa tadi.Saya buat untuk memekatkan kuah.
6-Akhir sekali lihat apabila sudah mendidih dan pisang kelihatan melecur.Tutup api dan masukkan secubit garam untuk mendapatkan rasa lemak-lemak.


Tengok serawa tu..nampak sedap
Enak dimakan ketika berbuka atau minum petang.Ambil semangkuk dan bagi pada jiran.Hehehe!Selamat mencuba

KEEP CALM & HAPPY SHOPPING WITH SINGGAH SURI

No comments:

Post a Comment